fbpx

Добродојдовте во најголемиот онлајн маркет за пијалоци.                                                                                                                                                                                                 ☏ 070 233 980 |[email protected]

Политика за заштита на лични податоци

ПОЛИТИКА ЗА ПРИВАТНОСТ

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Контролор:

Бистра Вода ДООЕЛ Скопје

Ул.Бутелска 21 бр.2

1000 Скопје

Република Северна Македонија

(во натамошниот текст „Бистра Вода“)

Оваа Политика за приватност го уредува начинот на кој Бистра Вода  ДООЛ Скопје (понатаму „Контролор“) ги собира, користи, и обработува податоците собрани од Вас како субјекти на лични податоци (понатаму Вие или субјектите) при посета на интернет страницата www.bistravoda.mk (понатаму: ”интернет страница”) и/или користење на услугата за веб продажба на Бистра Вода. Со пристапот на интернет страницата, потврдувате дека сте ги прочитале, разбрале и дека се согласувате со условите на Политиката за заштита на лични податоци.

1. Кои лични податоци ги собираме

При посетата на интернет страницата се собираат и обработуваат Вашите лични податоци кои доброволно ги доставувате при Вашата регистрација на интернет страница (креирање на Ваш профил), и користење на услугата за on-line купување (нарачување на производот и плаќање на истиот). Доколку преземате било кои од овие дејствија се подразбира дека ја имате дадено Вашата согласност за обрабатка на личните податоци за целите за кои ги доставувате.

При Ваша Регистрација на интернет страната и креирање на Ваш профил, Бистра Вода ги обработува Вашите лични податоци, и тоа:

• вашето име и презиме
• адреса
• телефонски број
• адреса на е-пошта

При користење на услугата On-line купување, Бистра Вода ги обработува Вашите лични податоци, и тоа:

• вашето име и презиме
• адреса , ЗИП/ поштенски број,град
• телефонски број
• адреса на е-пошта
(плаќање со платежна картичка e се одвива преку Халк Банка Скопје-електронско плаќање, систем за безбедно и сигурно плаќање со картичка преку интернет).

Дополнително нашата интернет страна користи алатка „Колачиња“ со која врши собирање на податоци како што се: името на пребарувачот на интернет, типот на компјутерот, како и технички информации за конекцијата што ја користите при посетата на интернет страната, како што се оперативен систем и давателот на интернет-услугата, IP (интернет протокол) адреси кои се доделуваат од страна на давателот на интернет-услугата и се различни за секој корисник. Собирањето и обработката на овие податоци се врши со Ваша согланост и прифаќање на нашата алатка за „Колачиња“.

ПОЛИТИКА НА КОРИСТЕЊЕ НА „КОЛАЧИЊА“ (COOKIES)

1. Што претставуваат „колачиња“(cookies)?

Колачињата(cookies) претставуваат мали текстуални датотеки(фајлови), кои се сметуваат во Вашиот компјутер или мобилен телефон од страна на веб страниците кои ги посетувате на интернет. Овие датотеки можат да бидат прочитани од веб страниците кои ги посетувате и да придонесат во Вашата идентификација кога повторно ќе ја отворите веб страната. Овие текстуалн датотеки можат да се идентификуваат како „постојани“ или „привремени“. Постојаните колачиња(cookies) остануваат на Вашиот компјутер и откога ќе го исклучите интернет пребарувачот, за разлика од привремените кои се бришат кога ќе го затворите интернет пребарувачот. Колачињата(cookies) можат да се користат за повеќе цели, како на пример да се запомнат Вашите активности или преференции, а се со цел да се обезбеди персонализирана и приспособена содржина на веб страницата и да се прикаже историјата на пребарување на истата.

2. Зошто користиме „колачиња“(cookies)?

На веб страницата www.bistravoda.mk користиме колачиња(cookies) од следните причини:

• За подобро техничко функционирање на страната;

• За подобрување на корисничкото искуство;

• За оптимизирање и унапредување на фунционалноста на веб страницата;

• За да ги запомниме Вашите преференции како да се прикажува страната (големина на фонт, контраст на боја итн.)

• За да запомниме дали се согласувате(или не) со нашето користење на колачиња(cookies) на оваа веб страница;

• Кога ја посетувате нашата веб страница, можеме да собереме некои податоци од Вашето претходно пребарување, како на пример IP адресата,

која содржина сте ја пребарале на нашата веб страница, кога сте ја посетиле и од која веб страница сте биле пренасочени.

3. Каков вид на „колачиња“(cookies) користиме?

Веб страницата www.bistravoda.mk користи трајни колачиња(cookies), кои го памтат пребарувањето кога корисникот ќе го исклучи интернет пребарувачот, се со цел да се задржи состојбата на корисникот.

4. Дали може да се избришат или контролираат „колачињата“(cookies)?

Информациите поврзани со колачињата(cookies) не се користат и не можат да се користат за Ваше лично идентификување. Прифаќањето на користење на овие колачиња(cookies) не е неопходно потребно за работа на нашата веб страница, но истите би Ви овозможиле подобро искуство во пребарувањето. Доколку не сте согласни со користењето на овие веб колачиња(cookies) истите може да ги избришете или блокирате, но во тој случај некои карактеристики на оваа веб страница можеби нема да работат правилно. Можете да ги избришете сите колачиња(cookies) кои веќе се наоѓаат на Вашиот компјутер и можете да ги подесите поголемиот дел од интернет пребарувачите за нивно спречување. Доколку го сторите ова, можеби ќе има потрба рачно да ги прилагодувате преференциите секој пат кога ја посетувате оваа веб страница, а исто така можно е да не работат некои услуги и функционалности.

5. Прифаќање на условите

Како корисник, Вие имате можност да дадете согласност за користење на колачиња(cookies) или да го одбиете истото. Со користење на колачињата(cookies) Вие се согласувате со Политиката за користење на колачиња(cookies). Вашето континуирано користење на оваа веб страница следејќи ги нејзините промени ќе се смета како да се согласувате со дадените промени. Кога за прв пат ќе пристапите на страната на www.bistravoda.mk може да добиете порака која што Ве известува дека користиме колачиња(cookies). Со кликнување на „се согласувам“, со затворање на прозорецот за колачиња(cookies) или со продолжување на посета и користење на нашата веб страница Вие изјавувате дека сте ја разбрале и се согласувате со употребата на овие датотеки, како што се објаснети во оваа Политика за користење на колачиња(cookies), при што може да ги промените подесувањата во Вашиот интернет пребарувач за да го органичите или забраните колачињата(cookies).

2. Начин на собирање на личните податоци

Податоците при Вашата регистрација на интернет страницата и при користење на услугата за on-line купување се собираат директно од вас, односно на начин што Вие лично и директно ни ги доставувате податоците или автоматски преку алатката „Колачиња“ доколку сте се согласиле со истата (Ве молиме прочитајте ја Политиката за користење на колачиња).

3. За кои цели се собираат и обработуваат Вашите податоци?

Бистра Вода ги собира и обработува Вашите лични податоци исклучиво за целите за кои истите се дадени како што се:

• овозможување на on-line користење на нашите услуги и производи;
• администрирање на содржината, и други функционалности на страната, а се со цел да го подобриме нејзиниот квалитет и услугите што ги нудиме преку неа;
• за реализација на on-line нарачките достапни на интернет страницата www.bistravoda.mk(навремена и точна испорака, наплата на цената за продадените артикли)
• за контакт по пат на електронска пошта;

4. Начин на обработка на Вашите лични податоци

Вашите лични податоци нема да се обработуваат за ниту една друга цел, освен за целта заради која се собрани. Собраните лични податоци се обработуваат, механички и/или електронски, исклучиво од страна на лица, вработени/ангажирани од Контролорот коишто имаат пристап до истите и кои се авторизирани и овластени да извршуваат анализи, како и со почитување на начелата за обработка на личните податоци од Законот за заштита на личните податоци.
Обработката на Вашите лични податоци Бистра Вода ја врши согласно прописите за заштита на лични податоци на Република Северна Македонија, преземајќи ги сите пропишани технички и организациони мерки за обезедување на тајност и заштита при обработката на личните податоци со кои располага.

Дополнитено, Бистра Вода применува сигурносни мерки при прибирање, чување и процесирање на информациите заради заштита од неавторизиран пристап, промена, откривање или уништување на Вашите лични податоци, како и податоци што не се лични, а се складирани на нашата страна. Личните податоци може да бидат доставени само на надлежните органи, согласно со законски предвидената постапка.

5.Како ги чуваме вашите лични податоци?
Бистра Вода ги презема сите технички и организациски мерки за обезбедување највисоко ниво на тајност и на заштита на обработката на вашите лични податоци со кои располага, заради спречување неовластен пристап, неовластено откривање или евентуална злоупотреба на нив. Пристапот до вашите лични податоци е ограничен на оние вработени за кои сметаме дека имаат реална потреба да дојдат во контакт со тие податоци заради остварување на целта за која се дадени.
 Рокови за чување на вашите лични податоци
Вашите податоци ќе се чуваат само онолку колку што е потребно за да се исполнат сите горенаведени цели. Вашите лични податоци нема да се чуваат во форма што дозволува да бидете идентификувани подолго отколку што е потребно за да се постигне целта за која се собрани или обработувани.  Бистра Вода Дооел Скопје чува одредени лични податоци во согласност со временските рокови пропишани со закон или со интерните акти на компанијата и само во траење кое е потребно за остварување на целта заради која се собрани.

6. Вашите права како субјекти на лични податоци

Во согласност со Законот за заштита на личните податоци, како субјект чии лични податоци ги обработуваме, ги имате следниве права:

• да се информирате од Бистра Вода околу начинот на обработката на личните податоци вклучително дали личните податоци се користат согласно целта за која се дадени;
• да побарате од Бистра Вода да ги дополни, измени и/или ажурира ако неговите лични податоци се нецелосни, неточни, или неажурирани со поднесување на барање, пришто Бистра Вода треба да постапи по истото во рок од 15 дена и да изврши исправка на личните податоци;
• да побарате од Бистра Вода да ја ограничи обработката на личните податоци со соодветно означување кои личните податоци ќе се чуваат;
• да побарате од Бистра Вода да ги избрише Вашите лични податоци, при што Бистра Вода има обврска да ги избрише личните податоци во рок од 30 дена од денот на поднесување на барањето за бришење, под услови предвидени во Законот за заштита на личните податоци;
• да поднесете приговор до Бистра Вода за начинот на обработката на Вашите лични податоци;

За остварување на овие права, може да не контактирате на:
Е-маил адреса: [email protected]
Контакт телефон: +389 70 233-980

или можете да го контактирате нашиот Офицер за заштита на лични податоци:
Име и презиме: Борис Петровски
Контакт телефон:070/234-066
Е-маил адреса: [email protected].

7. Давање податоци на користење на трети лица

Личните податоци може да бидат доставени само на надлежните органи, како и на трети лица-обработувачи со овластување дадено од страна на Контролорот и под услови и до степен дозволен со Законот за заштита на лични податоци.

8. Пренос на лични податоци во други држави

Бистра Вода не врши пренос на лични податоци во трети држави.

9. Промена на политиката на приватност од Контролорот

Оваа Политика за приватност може да биде изменета во кое било време со објавување на изменетиот текст на Политиката за приватност на нашата интернет страна, како и датумот на ажурирањето. Измените на Политиката за приватност влегуваат во сила веднаш по нивното објавување. Оттука, Ве молиме периодично да ја прегледате Политиката за приватност и да ги прочитате нејзините евентуални измени. Со продолжување на пристапот и користењето на нашата интернет страна, корисникот се согласува со измените и ги прифаќа одредбите од оваа Политика за приватност.

10. Датум на објава на Политика на приватност

21.06.2021 година

11.Датум на ажурирање 31.03.2023

Бистра Вода
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart
Verified by MonsterInsights